Spaanse salmorejo met koolvis en serranoham

Koude tomatensoep met krokante serranoham en koolvisflakes. Heerlijk voor die zwoele zomeravonden.

Spaanse salmorejo met koolvis

Dit recept troffen we aan in de Freshly Fish box van augustus. Omdat we deze soep niet kenden hebben we ‘m redelijk volgens recept gemaakt, maar natuurlijk met een persoonlijke twist.

Allereerst: wat is salmorejo? Salmorejo is een Spaanse koude soep die heel erg lijkt zijn broertje gazpacho. Het verschil is dat de gazpacho wat dunner en lichter/luchtiger is doordat er koud water wordt toegevoegd. Aan de salmorejo wordt geen water toegevoegd, maar wel stokbrood waardoor deze steviger en romiger wordt. De smaken zijn ook wat intenser doordat er geen water bij gaat.

Bereidingstijd: 90 minuten (inclusief 1 uur afkoelen van de soep)

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 koolvisfilets (295 gram) uit de Freshly Fish box van augustus, in Spaanse kruiden
  • 300 gram trostomaten
  • 75 gram stokbrood
  • 1 fijn gesnipperd sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2,5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn/appelazijn/rodewijn azijn. Wij gebruikten balsamico azijn omdat we die in huis hadden.
  • 3 plakjes serranoham
  • naar smaak: peper, zout
  • voor extra smaak en rode kleur: snufje chilipoeder en een theelepel paprika poeder

 

Bereiding:

Maak eerst de soep klaar, deze is het lekkerst als ie goed koud is. Zet ‘m daarom zeker 1 uur voor het eten in de koelkast. Serveer je de soep buiten? Zet er dan een bak met ijs onder.

De soep:

  1. Snij de tomaten kruiselings in en zet ze even een paar minuten in heet water. Vervolgens kun je de vel er makkelijk vanaf halen.
  2. Haal de zaadjes eruit en doe de tomaten in een schaal die geschikt is voor een blender/staafmixer.
  3. Schil het knoflookteentje en de sjalot en snij deze fijn.
  4. Scheur het stokbrood in kleine stukjes.
  5. Voeg de knoflook, sjalot, stokbrood, olie, azijn, tomatenpuree en kruiden toe aan de tomaten en pureer tot er een gladde crèmesoep ontstaat. Wil je de soep dikker: voeg dan meer stokbrood toe. Wil je ‘m juist dunner: voeg dan een heel klein beetje koud water toe.
  6. Zet de soep minimaal 1 uur koud.

Klaar om te eten:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg de pakjes ham op een vel bakpapier, dek af met een vel bakpapier en leg op een ovenrek.
  3. Verwijder de folie van het bakje met koolvis. Zet het bakje bovenop het bakpapier met plakjes ham, zodat de plakjes mooi plat blijven en niet gaan krullen.
  4. Bak de vis en ham 15 minuten in de oven.
  5. Haal de plakjes ham uit de oven, laat afkoelen en breek de knapperige ham in grote stukken.
  6. Haal de koolvis uit de oven en trek de filets uit elkaar met twee vorken tot flakes.

Garneer de soep met koolvisflakes en de verkruimelde ham. ¡buen apetito!

Voedingswaarden per persoon:

Eiwitten: 43 gram
Energie: 415 Kcal
Vet: 12,7 gram
Koolhydraten: 30 gram
Vezels: 3,5 gram
Zout: 1.5 gram

Nieuwe recepten in je mailbox ontvangen?

Als eerste op de hoogte? Schrijf je nu in voor berichten direct op je mobiel of computer

💙 Leuk als je ons laat weten wat je ervan vindt 💙

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.